diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Jukka Kivi | Verkkovaikuttamisen kehittäjä ja luonnon ystävä.

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tietotori

Espoon asukasfoorumiehdotuksen ensiarvioita

Espoon asukasfoorumiehdotuksen ensiarvioita
Jukka Kivi 16.3.2009

Alueneuvottelukuntien neljä valtuustokautta jatkuneeseen vakiintuneeseen toimintaan on odotettu jatkopäätöksiä ja toivottu niiden kehittämistä vielä paremmin toimiviksi. Nyt on saatu yllättävä ehdotus, jonka mukaan jatko merkitsee uudenlaisia asukasfoorumeita.

Kaupungiosayhdistysten liitolle, joka on yksi osallistuvista tahoista, ei vielä ole tarjoutunut tilaisuutta keskustella ehdotuksesta kaupungin kanssa, joten käsitykset perustuvat lähinnä ehdotustekstin arviointeihin. Myöskään alueneuvottelukunnilla ei ole ollut tilaisuutta ottaa kantaa ehdotukseen.

Alueneuvottelukunnista kuuluneet ensi reaktiot ovat olleet yllättyneitä ja jopa tyrmistyneitä. On pelätty, että asukkaiden vaikutusmahdollisuudet heikkenevät.

Kun ajatellaan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin asuinalueilla ovat organisoinnin ääripäät vaaleissa valitut kaupunginosavaltuustot ja toisessa päässä asukkaiden järjestämä omatoiminen vaikuttaminen. Uusi ehdotus on siis toisessa ääripäässä. Kytkentä tai vuorovaikutus kaupunkiin on löyhä tai ainakin välillinen.

Pähkinänkuoressa ehdotusta voi luonnehtia niinkin, että kaupunki "ulkoistaa" asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia sinne minne ne oikeastaan kuuluvat. Kaupunki antaa toimeksiannon ja rahallisen avustuksen asukasyhdistysten keskusjärjestöille tehtävän hoitamiseksi. Suurta luottamusta kaupunki osoittaa keskusjärjestöjä kohtaan antamalla varsin vapaat kädet. Keskusjärjestöiltä on syytä odottaa vastaavasti suurta vastuullisuutta olla luottamuksen arvoinen.

Osallistumis- ja vaikuttamiskeinojen valikoimaa on myös tarpeen kehittää. Alueelliset yhdistykset voivat tuottaa muistioita ja antaa lausuntoja kaupungille. Välitön tieto kulkee asukasfoorumien tapaamistilaisuuksissa. Viestintä paino- ja verkkomediassa muodostunevat ajan mittaan hyvin tärkeiksi.

Epävarmuustekijöitä on monta: Miten varmistetaan, että asukasfoorumeihin ja valmisteluryhmiin saadaan mukaan asiantuntijoiksi kaupungin luottamushenkilöitä ja virkamiehiä? Miten valmisteluryhmiin valittavat asukasedustajat valitaan ja miten heidät motivoidaan tekemään vapaaehtoista työtä? Onko varaa kutsua asukkaita tilaisuuksiin lehti-ilmoituksilla?

Ehdotus poikkeaa aikaisemmasta monella tavalla ja on itse asiassa hyvinkin kunnianhimoinen. Siinä on aluksi haasteellista järjestämistä ja sen jälkeen huimat mahdollisuudet, jos vain toimijoilla tahtoa ja viisautta riittää.

Jukka Kivi

Uutiset Espoo.fi

Uutta mielenterveys- ja päihdeklinikalla: sairaanhoitajan vastaanotolle pääsee ilman ajanvarausta aamusta alkuiltaan

Aikuisille suunnattu vastaanotto palvelee nyt ma-to klo 8-18 ja pe klo 8-16. Nuorten oma vastaanotto on ma-to klo...

Lue lisää »

Aikuisen tuhkarokkotapaus Espoossa – tartunnalle altistuminen vähäistä

HUS tiedottaa, että altistuneet on kartoitettu ja jatkotartunnat ovat epätodennäköisiä. Espoossa on hyvä...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Suomen Kotiseutuliitto maakuntakierrokselle

Kotiseutuliiton maakuntakierros kokoaa kotiseututoimijat yhteen eri puolille Suomea Kotiseutuliitto järjestää maakuntien liittojen ja muiden...

Lue lisää »

Vuoden kotiseututeos -kilpailulla on välivuosi

Vuoden kotiseututeos -kilpailu on tauolla tänä vuonna. Kilpailua on järjestetty jo kymmenen vuoden ajan. Sinä aikana kilpailu on kasvanut...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Feldt-Ranta: Nyt kokoomus on paljastanut todellisen vaaliasetelman – tämä se on

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo antoi tänään ymmärtää MTV:lle,...

Lue lisää »

Nuori, nainen ja punainen

Haluaisin kirjoittaa teille hieman ajatuksiani siitä, miltä tuntuu olla nuori...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

Kumpula-Natri toppuuttelee keskustapoliitikoiden pelottelua

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) toppuuttelee...

Lue lisää »

Kantola vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan Unioniin

Kansanedustaja Ilkka Kantola (sd) vaatii lisää yhteisöllisyyttä Euroopan...

Lue lisää »