diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Jukka Kivi | Verkkovaikuttamisen kehittäjä ja luonnon ystävä.

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Espoon asukasfoorumiehdotuksen ensiarvioita

Espoon asukasfoorumiehdotuksen ensiarvioita
Jukka Kivi 16.3.2009

Alueneuvottelukuntien neljä valtuustokautta jatkuneeseen vakiintuneeseen toimintaan on odotettu jatkopäätöksiä ja toivottu niiden kehittämistä vielä paremmin toimiviksi. Nyt on saatu yllättävä ehdotus, jonka mukaan jatko merkitsee uudenlaisia asukasfoorumeita.

Kaupungiosayhdistysten liitolle, joka on yksi osallistuvista tahoista, ei vielä ole tarjoutunut tilaisuutta keskustella ehdotuksesta kaupungin kanssa, joten käsitykset perustuvat lähinnä ehdotustekstin arviointeihin. Myöskään alueneuvottelukunnilla ei ole ollut tilaisuutta ottaa kantaa ehdotukseen.

Alueneuvottelukunnista kuuluneet ensi reaktiot ovat olleet yllättyneitä ja jopa tyrmistyneitä. On pelätty, että asukkaiden vaikutusmahdollisuudet heikkenevät.

Kun ajatellaan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin asuinalueilla ovat organisoinnin ääripäät vaaleissa valitut kaupunginosavaltuustot ja toisessa päässä asukkaiden järjestämä omatoiminen vaikuttaminen. Uusi ehdotus on siis toisessa ääripäässä. Kytkentä tai vuorovaikutus kaupunkiin on löyhä tai ainakin välillinen.

Pähkinänkuoressa ehdotusta voi luonnehtia niinkin, että kaupunki "ulkoistaa" asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia sinne minne ne oikeastaan kuuluvat. Kaupunki antaa toimeksiannon ja rahallisen avustuksen asukasyhdistysten keskusjärjestöille tehtävän hoitamiseksi. Suurta luottamusta kaupunki osoittaa keskusjärjestöjä kohtaan antamalla varsin vapaat kädet. Keskusjärjestöiltä on syytä odottaa vastaavasti suurta vastuullisuutta olla luottamuksen arvoinen.

Osallistumis- ja vaikuttamiskeinojen valikoimaa on myös tarpeen kehittää. Alueelliset yhdistykset voivat tuottaa muistioita ja antaa lausuntoja kaupungille. Välitön tieto kulkee asukasfoorumien tapaamistilaisuuksissa. Viestintä paino- ja verkkomediassa muodostunevat ajan mittaan hyvin tärkeiksi.

Epävarmuustekijöitä on monta: Miten varmistetaan, että asukasfoorumeihin ja valmisteluryhmiin saadaan mukaan asiantuntijoiksi kaupungin luottamushenkilöitä ja virkamiehiä? Miten valmisteluryhmiin valittavat asukasedustajat valitaan ja miten heidät motivoidaan tekemään vapaaehtoista työtä? Onko varaa kutsua asukkaita tilaisuuksiin lehti-ilmoituksilla?

Ehdotus poikkeaa aikaisemmasta monella tavalla ja on itse asiassa hyvinkin kunnianhimoinen. Siinä on aluksi haasteellista järjestämistä ja sen jälkeen huimat mahdollisuudet, jos vain toimijoilla tahtoa ja viisautta riittää.

Jukka Kivi

Uutiset Espoo.fi

Alberganportin alikulkutunnelin taideteos on valmis

Leppävaaran katutaidekilpailun voittanut taiteilija Akseli Leinosen työ Love, Love (Tunnel of Love) on valmistunut...

Lue lisää »

Kehä I Keilaniemessä -viikkokooste, viikko 25/2019

Kehä I:n Keilaniemen tunneli suljetaan 19.–20.6.2019 keskiviikon ja torstain välisenä yönä klo 24:00–05:00...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Neuvontaa seurantalojen korjaamiseen Tuusulan Puutalokarnevaaleilla

Suomen Kotiseutuliiton seurantaloasiantuntijat ovat mukana Trähus Karnevalen eli Puutalokarnevaali-tapahtumassa Tuusulassa 11. elokuuta kertomassa...

Lue lisää »

Kesälahden kotiseutumuseo on voittanut Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailun 2019

Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailun 2019 on voittanut Kesälahden kotiseutumuseo Pohjois-Karjalasta. Kilpailun teemana oli paikallismuseoiden...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

STTK listasi keinot työllisyyden nousuun: ”Tarvitaan ennen kaikkea tehokkaita palveluita”

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on tehnyt listan toimista, joita...

Lue lisää »

Eero Heinäluoma johtotehtäviin demariryhmässä: ”Pääsen heti kiinni poliittisen toiminnan ytimeen”

Vastavalittu Euroopan parlamentin jäsen Eero Heinäluoma (sd.) valittiin...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

MEP Eero Heinäluoma parlamentin demariryhmän johtoon

Vastavalittu Euroopan parlamentin jäsen Eero Heinäluoma (sd.)...

Lue lisää »

SDP hakee palvelusuunnittelijaa

SDP on suomalaisen politiikan muutosvoima, joka tarjoaa suomalaisille...

Lue lisää »