diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Jukka Kivi | Verkkovaikuttamisen kehittäjä ja luonnon ystävä.

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Re: Kuntalaisaloite 2007: Jäteveden kalliopuhdistamo syvälle Länsiväylän all

Jäteveden kalliopuhdistamo syvälle Länsiväylän alle
Kommentteja Espoon Veden vastauksesta (liite) kuntalaisaloitteeseen

Motivaatio
Alkuperäinen motiivini miettiä ratkaisu oli välttää kukkulan alle sijoitettavan kalliopuhdistamon ympäristölle ja lähiasukkaille aiheutuvat haitat (NIMBY). Lisäksi mietin, miten voitaisiin mahdollistaa puhdistamon siirtäminen pois Suomenojan rannalta. Ratkaisuna oli sijoittaa puhdistamo syvälle Länsiväylän alle.

Toivottavasti ehdotukseeni suhtautumiseen ei ole vaikuttanut NIH-ilmiö "Not invented here". Täytyisihän tällaiset asiat kuitenkin voida käsitellä asianmukaisesti ja ammattitaidolla.

Kriteereistä
Alunperin vallitsi käsittääkseni kriteeri, että puhdistamon pitää sijaita korkealla merenpinnasta. Sen avulla oli tarkoitus ohjata sijoitus kalliokukkulalle ja mahdollistaa asuntojen rakentaminen Suomenojalle. Voimakkaan asukasmielipiteen vuoksi korkeuskriteeriä muutettiin niin, että sijaintia Suomenojalla voitiin tutkia.

Kriteeri, että puhdistamon tulee sijaita merenpinnan yläpuolella, on täysin keinotekoinen. Varsinaisena tarkoituksena pitää olla ongelman ratkaisu, eikä sijainti vaihtoehtojen ohjaaminen keinotekoisten kriteerien avulla.

Kalliorakentamisesta
Suomessa osataan hyvin kalliorakentamisen tekniikka mukaanlukien pintojen käsittely. Näin pitääkin olla erityisesti hi-tech -osaamisen Espoossa. Helsingissä on 300 km syvällä kallion sisällä sijaitsevia huoltotunneleita, parkkihalleja ja luolatiloja. Espoossakin on jo monenlaista suurtakin luolastoa. Länsimetro tulee kulkemaan pitkän matkaa merenpinnan alla.

Meriveden tulviminen
Väite, että merivesi voi tunkeutua puhdistamoon on outo. Olkiluodon radioaktiivisten jätteiden varastot ovat muutaman sadan metrin päässä rannasta ja jossain 500 m syvyydessä täysin kuivissa oloissa.

Jäteveden tulviminen
Väite, että puhdistamo voi vahingoittua tulevan jäteveden suuren määrä vuoksi on myös outo. Tulviminen voitaneen hoitaa samalla periaatteella ohijuoksutuksella kuin nykyisessäkin puhdistamossa.

Merenpinnan alla työturvallisuusriski
Väite, että rakentaminen merenpinnan alle on työturvallisuusriski. Enin osa pääkaupunkiseudun luolista on rakennettu merenpinnan alle. Länsimetrossa on tarkoitus kuljettaa tuhansia ihmisiä vielä hieman syvemmällä merenpinnan alla.

Ajoyhteydet
Ajoyhteys puhdistamosta rampille Länsiväylälle on tietysti rakennettava, mutta sen kustannus olisi voitava arvioida. Henkilöliikenne hoidettaisiin hissillä ja tietysti varapoistumistiet normaalisti.

Riskien hallinta
Erilaisia riskejä kalliopuhdistamoissa on aina. Ne ovat tunnistettavissa ja torjuttavissa normaalein riskianalyysein ja hallintaratkaisuin. Tekniset järjestelmät voidaan hyvin toteuttaa vikasietoisesti redundantein järjestelmin.

Ehdotuksen asianmukainen käsittely
Itselläni ei ole ehdotuksessa minkäänlaista henkilökohtaista taloudellista tai muutakaan intressiä. Espoon Vesi on arvioinut ehdotustani mielestäni liian ylimalkaisesti ja ehkä jopa tarkoitushakuisesti ja päätynyt siihen, ettei sitä esitetty jatkotarkasteluun..

Olisin kuitenkin, toivonut että sitä olisi arvioitu samalla tavalla kuin muita ehdotuksia. Tottakai hyväksyn arvioinnin tuloksen, jos ehdotus ei selviä asiallisessa ja ammattitaitoisessa teknistaloudellisessa vertailussa.

Jukka Kivi
0400 578 000

Liitteet:
Tiedosto  EV vastaus_Jukka Kivi_080214.doc    79K
 

Uutiset Espoo.fi

Alberganportin alikulkutunnelin taideteos on valmis

Leppävaaran katutaidekilpailun voittanut taiteilija Akseli Leinosen työ Love, Love (Tunnel of Love) on valmistunut...

Lue lisää »

Kehä I Keilaniemessä -viikkokooste, viikko 25/2019

Kehä I:n Keilaniemen tunneli suljetaan 19.–20.6.2019 keskiviikon ja torstain välisenä yönä klo 24:00–05:00...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Neuvontaa seurantalojen korjaamiseen Tuusulan Puutalokarnevaaleilla

Suomen Kotiseutuliiton seurantaloasiantuntijat ovat mukana Trähus Karnevalen eli Puutalokarnevaali-tapahtumassa Tuusulassa 11. elokuuta kertomassa...

Lue lisää »

Kesälahden kotiseutumuseo on voittanut Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailun 2019

Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailun 2019 on voittanut Kesälahden kotiseutumuseo Pohjois-Karjalasta. Kilpailun teemana oli paikallismuseoiden...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

STTK listasi keinot työllisyyden nousuun: ”Tarvitaan ennen kaikkea tehokkaita palveluita”

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on tehnyt listan toimista, joita...

Lue lisää »

Eero Heinäluoma johtotehtäviin demariryhmässä: ”Pääsen heti kiinni poliittisen toiminnan ytimeen”

Vastavalittu Euroopan parlamentin jäsen Eero Heinäluoma (sd.) valittiin...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

MEP Eero Heinäluoma parlamentin demariryhmän johtoon

Vastavalittu Euroopan parlamentin jäsen Eero Heinäluoma (sd.)...

Lue lisää »

SDP hakee palvelusuunnittelijaa

SDP on suomalaisen politiikan muutosvoima, joka tarjoaa suomalaisille...

Lue lisää »