web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Jukka Kivi | Verkkovaikuttamisen kehittäjä ja luonnon ystävä.

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Jäteveden kalliopuhdistamo syvälle Länsiväylän alle, Jälkikommentit

Jäteveden kalliopuhdistamo syvälle Länsiväylän alle
Kommentteja Espoon Veden vastauksesta (liite) kuntalaisaloitteeseen

Motivaatio
Alkuperäinen motiivini miettiä ratkaisu oli välttää kukkulan alle sijoitettavan kalliopuhdistamon ympäristölle ja lähiasukkaille aiheutuvat haitat (NIMBY). Lisäksi mietin, miten voitaisiin mahdollistaa puhdistamon siirtäminen pois Suomenojan rannalta. Ratkaisuna oli sijoittaa puhdistamo syvälle Länsiväylän alle.

Toivottavasti ehdotukseeni suhtautumiseen ei ole vaikuttanut NIH-ilmiö "Not invented here". Täytyisihän tällaiset asiat kuitenkin voida käsitellä asianmukaisesti ja ammattitaidolla.

Kriteereistä
Alunperin vallitsi käsittääkseni kriteeri, että puhdistamon pitää sijaita korkealla merenpinnasta. Sen avulla oli tarkoitus ohjata sijoitus kalliokukkulalle ja mahdollistaa asuntojen rakentaminen Suomenojalle. Voimakkaan asukasmielipiteen vuoksi korkeuskriteeriä muutettiin niin, että sijaintia Suomenojalla voitiin tutkia.

Kriteeri, että puhdistamon tulee sijaita merenpinnan yläpuolella, on täysin keinotekoinen. Varsinaisena tarkoituksena pitää olla ongelman ratkaisu, eikä sijainti vaihtoehtojen ohjaaminen keinotekoisten kriteerien avulla.

Kalliorakentamisesta
Suomessa osataan hyvin kalliorakentamisen tekniikka mukaanlukien pintojen käsittely. Näin pitääkin olla erityisesti hi-tech -osaamisen Espoossa. Helsingissä on 300 km syvällä kallion sisällä sijaitsevia huoltotunneleita, parkkihalleja ja luolatiloja. Espoossakin on jo monenlaista suurtakin luolastoa. Länsimetro tulee kulkemaan pitkän matkaa merenpinnan alla.

Meriveden tulviminen
Väite, että merivesi voi tunkeutua puhdistamoon on outo. Olkiluodon radioaktiivisten jätteiden varastot ovat muutaman sadan metrin päässä rannasta ja jossain 500 m syvyydessä täysin kuivissa oloissa.

Jäteveden tulviminen
Väite, että puhdistamo voi vahingoittua tulevan jäteveden suuren määrä vuoksi on myös outo. Tulviminen voitaneen hoitaa samalla periaatteella ohijuoksutuksella kuin nykyisessäkin puhdistamossa.

Merenpinnan alla työturvallisuusriski
Väite, että rakentaminen merenpinnan alle on työturvallisuusriski. Enin osa pääkaupunkiseudun luolista on rakennettu merenpinnan alle. Länsimetrossa on tarkoitus kuljettaa tuhansia ihmisiä vielä hieman syvemmällä merenpinnan alla.

Ajoyhteydet
Ajoyhteys puhdistamosta rampille Länsiväylälle on tietysti rakennettava, mutta sen kustannus olisi voitava arvioida. Henkilöliikenne hoidettaisiin hissillä ja tietysti varapoistumistiet normaalisti.

Riskien hallinta
Erilaisia riskejä kalliopuhdistamoissa on aina. Ne ovat tunnistettavissa ja torjuttavissa normaalein riskianalyysein ja hallintaratkaisuin. Tekniset järjestelmät voidaan hyvin toteuttaa vikasietoisesti redundantein järjestelmin.

Ehdotuksen asianmukainen käsittely
Itselläni ei ole ehdotuksessa minkäänlaista henkilökohtaista taloudellista tai muutakaan intressiä. Espoon Vesi on arvioinut ehdotustani mielestäni liian ylimalkaisesti ja ehkä jopa tarkoitushakuisesti ja päätynyt siihen, ettei sitä esitetty jatkotarkasteluun..

Olisin kuitenkin, toivonut että sitä olisi arvioitu samalla tavalla kuin muita ehdotuksia. Tottakai hyväksyn arvioinnin tuloksen, jos ehdotus ei selviä asiallisessa ja ammattitaitoisessa teknistaloudellisessa vertailussa.

Jukka Kivi
0400 578 000

Liitteet:
Tiedosto  EV vastaus_Jukka Kivi_080214.doc    79K
 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kaavoitus- ja rakentamislaki: Kotiseutuliitto ehdottaa kunnille yhteistä osallisuusmallia kaavoitukseen

Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää rakennusten kierrättämistä – uuden rakentamista vältettävä Suomen Kotiseutuliitto ehdottaa tulevaa kaavoitus-...

Lue lisää »

Tasavallan presidentin 3.12.2021 myöntämät Kotiseutuneuvoksen arvonimet

Suomen Kotiseutuliitto onnittelee uusia kotiseutuneuvoksia, jotka ovat: Joenpolvi Pertti Lauri, ent. voimalaite- ja testausasiantuntija, sähköinsinööri,...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

HS: Keskustaministeri salibandyotteluun Valtioneuvoston ohjeistuksen jälkeen: ”En siinä määrin kokenut olleeni Pekan kanssa samassa tilaisuudessa”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) katsoi sunnuntaina paikan päällä...

Lue lisää »

Loppuviikolla vaarana jäätävä tihku – sää lauhtuu rajusti huomisesta alkaen

Sää lauhtuu koko maassa loppuviikolla. Ilmatieteen laitoksen mukaan...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n Anneli Kiljunen: Long Covid on merkittävä uhka kansanterveydellemme

– Kannan suurta huolta siitä, että Long Covid tulee...

Lue lisää »

SDP:n Hussein al-Taee valittiin arvostetun turvallisuusverkoston hallitukseen

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee on valittu Wider Security...

Lue lisää »