web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Jukka Kivi | Verkkovaikuttamisen kehittäjä ja luonnon ystävä.

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Espoon asukasfoorumiehdotuksen ensiarvioita

Espoon asukasfoorumiehdotuksen ensiarvioita
Jukka Kivi 16.3.2009

Alueneuvottelukuntien neljä valtuustokautta jatkuneeseen vakiintuneeseen toimintaan on odotettu jatkopäätöksiä ja toivottu niiden kehittämistä vielä paremmin toimiviksi. Nyt on saatu yllättävä ehdotus, jonka mukaan jatko merkitsee uudenlaisia asukasfoorumeita.

Kaupungiosayhdistysten liitolle, joka on yksi osallistuvista tahoista, ei vielä ole tarjoutunut tilaisuutta keskustella ehdotuksesta kaupungin kanssa, joten käsitykset perustuvat lähinnä ehdotustekstin arviointeihin. Myöskään alueneuvottelukunnilla ei ole ollut tilaisuutta ottaa kantaa ehdotukseen.

Alueneuvottelukunnista kuuluneet ensi reaktiot ovat olleet yllättyneitä ja jopa tyrmistyneitä. On pelätty, että asukkaiden vaikutusmahdollisuudet heikkenevät.

Kun ajatellaan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin asuinalueilla ovat organisoinnin ääripäät vaaleissa valitut kaupunginosavaltuustot ja toisessa päässä asukkaiden järjestämä omatoiminen vaikuttaminen. Uusi ehdotus on siis toisessa ääripäässä. Kytkentä tai vuorovaikutus kaupunkiin on löyhä tai ainakin välillinen.

Pähkinänkuoressa ehdotusta voi luonnehtia niinkin, että kaupunki "ulkoistaa" asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia sinne minne ne oikeastaan kuuluvat. Kaupunki antaa toimeksiannon ja rahallisen avustuksen asukasyhdistysten keskusjärjestöille tehtävän hoitamiseksi. Suurta luottamusta kaupunki osoittaa keskusjärjestöjä kohtaan antamalla varsin vapaat kädet. Keskusjärjestöiltä on syytä odottaa vastaavasti suurta vastuullisuutta olla luottamuksen arvoinen.

Osallistumis- ja vaikuttamiskeinojen valikoimaa on myös tarpeen kehittää. Alueelliset yhdistykset voivat tuottaa muistioita ja antaa lausuntoja kaupungille. Välitön tieto kulkee asukasfoorumien tapaamistilaisuuksissa. Viestintä paino- ja verkkomediassa muodostunevat ajan mittaan hyvin tärkeiksi.

Epävarmuustekijöitä on monta: Miten varmistetaan, että asukasfoorumeihin ja valmisteluryhmiin saadaan mukaan asiantuntijoiksi kaupungin luottamushenkilöitä ja virkamiehiä? Miten valmisteluryhmiin valittavat asukasedustajat valitaan ja miten heidät motivoidaan tekemään vapaaehtoista työtä? Onko varaa kutsua asukkaita tilaisuuksiin lehti-ilmoituksilla?

Ehdotus poikkeaa aikaisemmasta monella tavalla ja on itse asiassa hyvinkin kunnianhimoinen. Siinä on aluksi haasteellista järjestämistä ja sen jälkeen huimat mahdollisuudet, jos vain toimijoilla tahtoa ja viisautta riittää.

Jukka Kivi

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Kotiseutuliitto.fi

Kaavoitus- ja rakentamislaki: Kotiseutuliitto ehdottaa kunnille yhteistä osallisuusmallia kaavoitukseen

Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää rakennusten kierrättämistä – uuden rakentamista vältettävä Suomen Kotiseutuliitto ehdottaa tulevaa kaavoitus-...

Lue lisää »

Tasavallan presidentin 3.12.2021 myöntämät Kotiseutuneuvoksen arvonimet

Suomen Kotiseutuliitto onnittelee uusia kotiseutuneuvoksia, jotka ovat: Joenpolvi Pertti Lauri, ent. voimalaite- ja testausasiantuntija, sähköinsinööri,...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

HS: Keskustaministeri salibandyotteluun Valtioneuvoston ohjeistuksen jälkeen: ”En siinä määrin kokenut olleeni Pekan kanssa samassa tilaisuudessa”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) katsoi sunnuntaina paikan päällä...

Lue lisää »

Loppuviikolla vaarana jäätävä tihku – sää lauhtuu rajusti huomisesta alkaen

Sää lauhtuu koko maassa loppuviikolla. Ilmatieteen laitoksen mukaan...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n Anneli Kiljunen: Long Covid on merkittävä uhka kansanterveydellemme

– Kannan suurta huolta siitä, että Long Covid tulee...

Lue lisää »

SDP:n Hussein al-Taee valittiin arvostetun turvallisuusverkoston hallitukseen

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee on valittu Wider Security...

Lue lisää »